1/3/13

H σειρά των παιχνιδιών Myst


  


Tο αριστουργηματικό αυτό παιχνίδι των αδερφών Miller, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1993 και έκτοτε άλλαξε άρδην το πρόσωπο των adventure games, είναι πολλά αυτά που θα μπορούσε να γράψει κάποιος. Παρόλο που κατηγορήθηκε πολλάκις για ρηχό gameplay, αυστηρή γραμμικότητα, και ελάχιστη παρεμβατικότητα με τις πανέμορφες εικόνες που εμφάνιζε στην οθόνη (πολλοί μάλιστα έφτασαν στο σημείο να το χαρακτηρίσουν ως ένα interactive slide-show), το Myst άντεξε για δέκα περίπου χρόνια, απέκτησε τέσσερις συνέχειες (Riven, Myst III: Exile, Myst IV: Revelation και Myst V: End of Ages), spin offs (Uru) και κυκλοφόρησε σε πάρα πολλά συστήματα. 

Όσα χρόνια και αν περάσουν, το Myst θα διαθέτει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των απανταχού gamers. Το παιχνίδι των αδελφών Miller έφερε χιλιάδες νέους gamers στη βιομηχανία και δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή adventure παιχνιδιών και εκατοντάδες κλώνων.  
Πατήστε για μεγέθυνση της εικόνας
Για τους νεαρότερους σε ηλικία παίκτες, οι οποίοι δεν είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την «ενηλικίωση» των PC games στις αρχές της δεκαετίας του 1990, νομίζουμε ότι αξίζει να κάνουμε μια μικρή αναφορά στο παρασκήνιο του παιχνιδιού. Το Myst λοιπόν, είναι ένα από τα πρώτα παιχνίδια που έκαναν χρήση του, τότε νέου, μέσου που άκουγε στο όνομα «CD-Rom». Η άφιξη αυτού του νέου format, το οποίο διέθετε σαφώς μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με τις «floppy» δισκέτες της εποχής, επέτρεψε στους αδελφούς Miller να υλοποιήσουν ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο project. Το project αυτό είχε να κάνει με την περιπέτεια ενός ανώνυμου ταξιδιώτη σε διάφορους κόσμους, προκειμένου να βρει τη λύση σε ένα μυστήριο. Η ιστορία ξεκινά χωρίς να δίνει στον παίκτη κανένα απολύτως στοιχείο σχετικά με το σενάριο, το παρασκήνιο της ιστορίας ή ακόμα περισσότερο, για το τι ακριβώς πρέπει να πράξει.

Τα πάντα σε αυτό το παιχνίδι αποκαλύπτονται κατόπιν των ενεργειών μας και μετά από ενδελεχή εξερεύνηση του περιβάλλοντος. Ξεκινώντας λοιπόν την περιπέτεια, βρισκόμαστε στο νησί Myst. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με έναν μικρόκοσμο, εντελώς ακατοίκητο και χωρίς ίχνος ζωής επάνω του, όπου μέσα του βρίσκονται διάσπαρτα ορισμένα στοιχεία. Αυτό που ο παίκτης θα κληθεί να πράξει, είναι να προχωρήσει στη συλλογή και ερμηνεία αυτών των στοιχείων που θα βρει στο νησί (όπως σημειώσεις, διάφορα αντικείμενα και βιβλία) και χρησιμοποιώντας τα, να φτάσει στην αποκάλυψη του απώτερου μυστικού που κρύβει μέσα του το νησί. Μετά από λίγα λεπτά περιπέτειας, καθίσταται σαφές ότι οι γρίφοι που βρίσκονται στο νησί δεν δύνανται να λυθούν και έτσι ο ταξιδιώτης θα πρέπει να ταξιδέψει σε τέσσερις διαφορετικούς κόσμους (Selentic, Mechanical, Channelwood και Stoneship) χρησιμοποιώντας αντίστοιχο αριθμό μαγικών βιβλίων που λειτουργούν ως πύλες προς άλλες διαστάσεις.

Πατήστε για μεγέθυνση της εικόναςΌπως προκύπτει στη συνέχεια, αυτά τα βιβλία είχαν δημιουργηθεί από έναν παντοδύναμο αλχημιστή ονόματι Atrus, ο οποίος είχε ανακαλύψει τον τρόπο να μεταφέρεται σε παράξενους και διαφορετικούς κόσμους. Ανακαλύπτοντας λοιπόν τα τέσσερα αυτά βιβλία, αλλά και σελίδες που έχουν σκιστεί από αυτά, θα πρέπει να φτάσει σε έναν τελικό πέμπτο κόσμο όπου βρίσκεται ο αλχημιστής. Το παιχνίδι διαθέτει ικανοποιητική ροή και «σκηνοθεσία» σε ό,τι έχει να κάνει με το σενάριό του, ενώ η ύπαρξη δύο αδελφών (γιων του Atrus), οι οποίοι είναι παγιδευμένοι στα βιβλία, προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο στο gameplay: αυτό της επιλογής.

Καθώς η ιστορία ξετυλίγεται και τα μυστικά του Myst αποκαλύπτονται, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη η θέση που έχουν αυτά τα πρόσωπα στην ιστορία. Επάνω σε αυτά τα θεμέλια βασίζεται η όλη εμπειρία του Myst, δηλαδή στο μυστήριο και στην αίσθηση του ότι ο παίκτης βρίσκεται σε έναν κόσμο μακριά από αυτόν που όλοι γνωρίζουμε.   

Συναρπαστική ατμόσφαιρα, ήχος στο τέρμα, μαγευτικά τοπιά, γρίφοι που απαιτούν μεγάλη επιδεξιότητα, παρατηρητικότητα, φαντασία και λογική, μα πάνω απ'όλα υπομονή για να ανταμειφθείς με την μοναδική εμπειρία που προσφέρει το MYST.  Εξάλλου πολύ λίγοι είναι αυτοί που φτάνουν στο τέλος του ταξιδιού..



πηγή: http://www.gameover.gr/psp/reviews/Myst.2399.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου