29/10/11

15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το διάστημα




1. Υπάρχουν πάνω από 100δις γαλαξίες στο σύμπαν. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς έχουν περίπου 400δις αστέρια. Υπολογίζεται πως υπάρχουν 100δις αστέρια στον γαλαξία μας. Αν προσπαθούσατε να μετρήσετε τα αστέρια του γαλαξία μας με ρυθμό 1αστερι ανά δευτερόλεπτο, θα χρειαζόσασταν 3000 χρόνια.

2.
Η Γη χωράει 1,3 εκατομμύρια φορές μέσα στον ήλιο! Είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο στον ηλιακό μας σύστημα. Περιλαμβάνει σχεδόν το 98% της συνολικής μάζας του ηλιακού συστήματος. Στην επιφάνεια του η θερμοκρασία φτάνει τους 6000C, ενώ στο εσωτερικό τους 15.000.000C.

3. H Σελήνη ’’γλιστράει’’ μακριά από τη Γη. Κάθε χρόνο μετακινείται 3,8 εκατοστά μακριά μας. Εξαιτίας αυτού η Γη επιβραδύνει. Κάθε αιώνα η περιφορά της Γης γίνεται κατά 2ms(milliseconds) πιο αργή. Με άλλα λόγια, σε 100 χρόνια από σήμερα, η μέρα θα διαρκεί 2 ms περισσότερο.



4. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα. Καθώς επίσης και ο πιο γρήγορα κινούμενος! Η μέρα στο Δια διαρκεί 9 ώρες και 55 λεπτά. Έχει 62 δορυφόρους και ένα από αυτά, η Ευρώπη, είναι εντελώς καλυμμένη από πάγο. Τέλος, είναι τόσο μεγάλος που όλοι οι άλλοι πλανήτες θα χωρούσαν μέσα του.


5. Ο Κρόνος, ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης, είναι ο πιο ελαφρύς του ηλιακού συστήματος. Η πυκνότητα του είναι τόσο μικρή που θα μπορούσε να επιπλεύσει στο νερό!


6. Οι περισσότεροι αστεροειδείς βρίσκονται μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δια. Οι αστεροειδείς είναι ’’υποπροϊόντα’’ του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, πριν από σχεδόν 4δις χρόνια. Επικίνδυνοι αστεροειδείς(που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερική ή ολική καταστροφή της Γης), χτυπούν τη Γη κατά μέσο όρο κάθε 100.000 χρόνια. Μπορούμε να παρατηρήσουμε περισσότερους από 20 εκατομμύρια μετεωρίτες κάθε μέρα, άλλα μόνο 1 ή 2 από αυτούς χτυπούν την επιφάνεια της Γης κάθε μέρα.


7. Σύμφωνα με ακριβείς προβλέψεις υπάρχουν 14 γνωστές μαύρες τρύπες. Η πιο κοντινή, στον Κύκνο Χ―1, βρίσκεται 8000 έτη φωτός μακριά. Οι μαύρες τρύπες απορροφούν μόνο τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στον ορίζοντά γεγονότων τους, όποτε δεν θα μπορούσαν να καταστρέψουν ολόκληρο το σύμπαν. Μια μαύρη τρυπά μπορεί να απορροφήσει μια άλλη πιο μικρή μαύρη τρυπά, αλλά μόνο αν βρίσκονται πολύ κοντά. Είναι επίσης πιθανό να συγκρουστούν και να συγχωνευθούν. Δεν μπορείτε να δείτε μια μαύρη τρύπα, διότι εκτός όλων των άλλων, απορροφούν και το φως!


8. Είναι μύθος πως το Σινικό Τείχος είναι το μόνο ανθρώπινο δημιούργημα που φαίνεται από το διάστημα. Εθνικές οδοί, αεροδρόμια, φράγματα, οι πυραμίδες, ακόμα και μεγάλα οχήματα έχουν παρατηρηθεί από αστροναύτες σε τροχιά, στα 217χλμ από την επιφάνεια της Γης. Για την ακρίβεια το Σινικό Τείχος είναι λιγότερο ορατό από άλλα αντικείμενα, ειδικά αν αυτά αντανακλούν το φως ή έχουν κάποιο χρώμα που δημιουργεί αντίθεση με το τριγύρω περιβάλλον.


9. Το ’’Άροτρο’’ είναι απλά μια συνάθροιση αστέρων και όχι αστερισμός. Είναι για την ακρίβεια ένα μικρο κομμάτι της Μεγάλης Άρκτου που είναι ο αστερισμός. Κατά τον ίδιο τρόπο, η ’’Ζώνη του Ωρίωνα’’ είναι συνάθροιση, ενώ ο αστερισμός είναι ο Ωρίων.


10. Το πιο σκοτεινό σημείο του διαστήματος, εκεί όπου δεν υπάρχει τίποτα τριγύρω, θα έχει θερμοκρασία περίπου -270C. Θα ήταν στο απόλυτο μηδέν (-273C) αν δεν υπήρχε η ακτινοβολία υπόβαθρου να το κάνει ελαφρά θερμότερο!


11. Θάνατος λόγω Εξώτερου Διαστήματος. Αν ένας άνθρωπος βρισκόταν ξαφνικά εκτεθειμένος στο διάστημα, θα βίωνε:



  • Ξαφνική διαστολή των αερίων των πνευμόνων και του πεπτικού συστήματος, λόγω της αποσυμπίεσης. Παραδόξως, το να εκπνέετε έντονα, θα μπορούσε να παρατείνει τον χρόνο που θα μπορούσατε να επιβιώσετε. Αν οι πνεύμονες σκιστούν και φυσαλίδες αέρα μπουν στο κυκλοφορικό σύστημα, ο θάνατος είναι επικείμενος.
  • Το νερό θα εξατμιζόταν αυτόματα, που σημαίνει υγρασία στο στόμα, τα μάτια και οι μαλακοί ιστοί θα γίνονταν ατμός. Παραδόξως, η θερμότητα μεταφέρεται σχετικά αργά στο κενό, όποτε το να παγώσετε μέχρι θανάτου δεν θα ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία σας.
  • Απευθείας έκθεση στην ακτινοβολία του Ηλίου ή κάποιου άλλου άστρου θα προκαλούσε εκτεταμένα εγκαύματα στο εκτεθειμένο δέρμα.
  • Σε απόλυτη έλλειψη ατμοσφαιρικής πίεσης, οι πνεύμονες θα άρχιζαν να λειτουργούν ανάποδα. Το οξυγόνο θα πήγαινε πίσω προς τους πνεύμονες από το αίμα, το οποίο θα επιτάχυνε την ασφυξία.

12. Στο κενό του διαστήματος, δυο καθαρές, επίπεδες επιφάνειες από το ίδιο μέταλλο, θα κολλούσαν, απλά και μόνο αν τις ακουμπούσαμε μεταξύ τους. Αυτό είναι γνωστό και με τον όρο ψυχρή συγκόλληση μετάλλων.


13. Οι αστροναύτες δεν μπορούν να ρευτο
ύν στο διάστημα. Επειδή η βαρύτητα είναι τόσο μικρή, τα υγρά δεν διαχωρίζονται από τα αέρια του στομάχου, όποτε η συγκεκριμένη ενέργεια είναι αδύνατη.

14. Στο διάστημα, όλα τα ελεύθερα κινούμενα υγρά, θα σχημάτιζαν μια σφαίρα. Αυτό συμβαίνει λόγω της επιφανειακής τάσης και της μικρής βαρύτητας.


15. Οι κραυγές σας δεν πρόκειται να ακουστούν στο διάστημα! Δεν υπάρχει ο αέρας για να μεταφέρει τις δονήσεις της φωνής σας.


πηγές:
http://greekddl.com 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου