10/2/11

Η τέχνη για τo χρήμα?




Ένα θέμα επίκαιρο που πρώτα απασχόλησε πολλούς με το κλείσιμο του gamato.info πέρυσι. Φέτος είχαμε το σήριαλ με το πιο δημοφιλές site διαμοιρασμού αρχείων, το thepiratebay.org, αλλά ακόμα πιο πρόσφατα με τις συλλήψεις και το κλείσιμο του thegreekz.com. Είναι όμως κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας το file sharing; Είναι παράνομο ακόμα και αν δεν υπάρχει κίνητρο το κέρδος; Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να πάρει κανείς ξεκάθαρη και απόλυτη θέση. Μήπως είναι απλά ένας πόλεμος των δισκογραφικών/κινηματογραφικών εταιρειών; Κατά πόσο θεωρείται έγκλημα;

Ο νόμος λέει πως είναι. Και σε αρκετές χώρες είναι εφαρμόσιμος(στις περισσότερες αναπτυγμένες ).  Στις ΗΠΑ για παράδειγμα έκλεισαν πρόσφατα πάνω από 50 site που λειτουργούν με torrent. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι η Ισπανία όπου είναι νόμιμη η ανταλλαγή αρχείων όταν δεν προβλέπεται οικονομικό όφελος, κάτι που έχει στοιχίσει στην οικονομία της χώρας. Στην Γαλλία πάλι η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή, από το 2010 όσοι κατεβάζουν επανειλημμένα παράνομα αρχεία από το διαδίκτυο τιμωρούνται, ένας νόμος που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Στην Ελλάδα ο Νόμος 2121/93 είναι, κατά γενική ομολογία,  πρωτοποριακός και παρ' όλο που δεν έχει συγκεκριμένες αναφορές για το Internet, λόγω της εποχής που συντάχθηκε, παρέχει προβλέψεις γενικά για ηλεκτρονικά και τηλεπικοινωνιακά μέσα, έχει όμως  αυστηρές ποινές, σε βαθμό που δεν μπορούν να εφαρμοστούν(η ελάχιστη ποινή είναι 1 έτος φυλάκιση).
                          
Είναι ηθικά σωστό το downloading; Βάσιμα επιχειρήματα υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Αυτοί που τάσσονται κατά της πειρατείας υποστηρίζουν πως δεν έχουμε το δικαίωμα να στερούμε από τον ιδιοκτήτη κέρδος. Μήπως όμως πρόκειται για ομάδες συμφερόντων που στο κάτω κάτω καταχράζονται τους τίτλους πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος τους; Ίσως το internet μπορεί να φέρει σε άμεση επαφή τους καλλιτέχνες με το κοινό, κάνοντας τον ρόλο των δισκογραφικών περιττό.  Και πάλι όμως, πρόκειται για κλοπή, αφού ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με το έργο του, αφού αποτελεί ιδιοκτησία του.
Όπως υποστήριξε πρόσφατα και ο μεγάλος κινηματογραφιστής, Francis F Coppola, "Πρέπει να θυμηθούμε πως μόλις πριν λίγους αιώνες οι καλλιτέχνες έγιναν επαγγελματίες. Μέχρι τότε δεν έπαιρναν χρήματα. Ίσως με πυροβολήσουν για αυτό που θα πω, αλλά ποιος είπε ότι η τέχνη πρέπει να κοστίζει; Ίσως τα νέα παιδιά να έχουν δίκιο, η τέχνη πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους.", η τέχνη για την τέχνη.
Το μόνο σίγουρο είναι πως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και είναι πολύ νωρίς να γνωρίζoυμε την πλήρη διάσταση των επιπτώσεων του ελεύθερου διαμοιρασμού αρχείων στο internet.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/2/11 05:42

    proskunw Coppola!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/2/11 06:59

    Ωραίο άρθρο.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1on me sugxwreite gia ta greeklish, alla se auto to ar8ro o upologistis den me afinei na grapsw me ellinikous xaraktires.

    H peirateia skotwnei ti mousiki...LATHOS. ua elega kalytera .."To xrima skotwnei thn texnh"

    8a pw gia tin mousiki pou gnwrizw apo proswpiki peira(peripou).Pws leitourgoun oi diskografikes etairies? Vriskoun kalitexnes kai tous proo8oun?OXI loipon.
    otan kapoios kalitexnis,stin sugekrimeni periptwsi(pou gnwrizw) sugrotima,dinei to uliko tou stin etairia, i etairia to akouei kai apofasizei an 8a to proo8isei.stin periptwsi pou einai 8etiki, allazei ligo polu to uliko wste auto na ginei "piasariko".Auto pou 8a akousoume emeis diladi,den einai auto pou evgale kapoia stigmi o kalitexnis mesa se sunais8imatikes stigmes dimiourgias,alla to "piasariko" uliko mias kerdoskopikis etairias.

    kai meta mou lene oti i peirateia skotwnei ti mousiki.

    einai akrivws to idio pou ekane o Bush.ti mia stigmi bombardizei ti gioukoslavia kai tin alli kanei polemo kata tis tromokratias. eleos diladi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή