5/4/11

Οι 10 σπουδαιότεροι μαθηματικοί όλων των εποχών Μέρος Α'




Οι δέκα μεγαλύτερες μαθηματικές ιδιοφυΐες των οποίων οι ανακαλύψεις άλλαξαν τον κόσμο σύμφωνα με την guardian.co.uk.  Από το ξεκίνημα των μαθηματικών μέχρι σήμερα..


Ο Πυθαγόρας (570-495 π.Χ.)

Φιλόσοφος, μαθηματικός, χορτοφάγος, μυστικιστής και κυρίως μανιακός με τους αριθμούς. Γνωστός περισσότερο για το θεώρημα του πάνω στα ορθογώνια τρίγωνα-αν και υπάρχουν θεωρίες πως το θεώρημα υπήρχε ήδη. Ζούσε μέσα σε μία πνευματική και μαθηματική κοινότητα που ο ίδιος δημιούργησε- τους Πυθαγόρειους. Η θεωρία του για τους αριθμούς ως βάση του σύμπαντος των έκανε πατέρα των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, αλλά και γενικότερα των μαθηματικών όπως τα γνωρίζουμε και σήμερα. 


Η Υπατία (370-415 μ.Χ.)

Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος. Κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα, ήταν μέλος της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας τον 4ο αιώνα π.Χ. ως επικεφαλής της εκεί σχολής των Πλατωνιστών, η διδασκαλία της αποτέλεσε πόλο έλξης για τους διανοούμενους της εποχής. Μεγαλύτερο έργο της ήταν η δική της έκδοση για τα Στοιχεία του Ευκλείδη- το σπουδαιότερο μαθηματικό έργο. Ενώ είναι πολύ γνωστή για τον βασανισμό της και την βίαιη δολοφονία της από φανατικούς χριστιανούς.


Τζιρόλαμο Καρντάνο (1501-1576)

Ιταλός μαθηματικός, φυσικός και αστρολόγος και παθολογικός τζογαδόρος. Από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της Αναγέννησης. Γιατρός στο επάγγελμα ενώ είχε γράψει και 131 βιβλία. Ο τζόγος ήταν αυτός που τον οδήγησε στην πρώτη επιστημονική ανάλυση πιθανοτήτων. Κατάλαβε πως θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα στα ζάρια αν εξέφραζε την πιθανότητα γεγονότων με την χρήση μαθηματικών. Αυτή η επαναστατική του ιδέα οδήγησε στη θεωρία πιθανοτήτων, η οποία με τη σειρά της στη γέννηση της στατιστικής.


Λέοναρντ Όιλερ (1707-1783)

Ίσως ο πιο παραγωγικός μαθηματικός όλων των εποχών, αφού δημοσίευσε σχεδόν 900 βιβλία. Ο Ελβετός μαθηματικός και φυσικός στα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του ήταν σχεδόν τυφλός- αλλά η παραγωγικότητα του αυξήθηκε ακόμα περισσότερο χάρη στην εκπληκτική του μνήμη. Το διάσημο θεώρημα του, eiπ + 1 = 0, όπου e η μαθηματική σταθερά γνωστή και ως αριθμός Euler και i η τετραγωνική ρίζα του μείον ένα θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα στα μαθηματικά. Ενώ είναι αυτός που καθιέρωσε το σύμβολο f(x) για τις συναρτήσεις. Για τους φαν- είναι και ο πατέρας του sudokou.


Καρλ Φρίντριχ Γκάους (1777-1855)

Γνωστός και ως «ο πρίγκηπας των μαθηματικών». Ο Γερμανός μαθηματικός είχε πολύ μεγάλη συνεισφορά στους περισσότερους κλάδους των μαθηματικών τον 19ο αιώνα. Τελειομανής, που δε δημοσίευε πολλές από τις δουλειές του, αφού προτιμούσε να  βελτιώσει όσο το δυνατόν γινόταν τα θεωρήματα του. Η επαναστατική ανακάλυψη του για την ύπαρξη μη ευκλείδειων χώρων στη γεωμετρία βρέθηκε στις σημειώσεις του μετά το θάνατό του. Κατά την ανάλυση του σε αστρονομικά δεδομένα κατάλαβε πως το σφάλμα της μέτρησης παρήγαγε μια κωνοειδή καμπύλη- τη γνωστή κανονική καμπύλη.

Οι 10 σπουδαιότεροι μαθηματικοί όλων των εποχών Μέρος B'

6 σχόλια:

  1. Με ποια λογική μπαίνουν στους 10 μεγαλύτερους μαθηματικούς ο σχεδόν μυθικός Πυθαγόρας που δεν έχει βεβαιωμένη συγκεκριμένη συνεισφορά στην εξέλιξη των μαθηματικών, ένα θύμα θρησκευτικού φανατισμού και συνωμοσιών όπως η Υπατία που ελάχιστα όμως έχει συνεισφέρει στα μαθηματικά, και ο Καρντάνο και με ποια λογική δεν συμπεριλαμβάνονται ο Εύδοξος, ο Ευκλείδης, ο Απολλώνιος ο Περγαίος, ο Αρχιμήδης; Ασφαλώς ο συντάκτης του καταλόγου (συντάκτης του Gurdian;), καμιά σχέση δεν έχει με τα μαθηματικά, καμιά σχέση δεν έχει με την ιστορία και καμιά σχέση δεν έχει με τις επιστήμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/4/13 01:12

    Σωστός ο προλαλήσαντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/4/13 12:43

    ο προλαλήσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/1/15 14:38

    Εντάξει ρε παιδιά δεν είναι ανάγκη να τσακωθείτε δημόσια στο διαδίκτυο...απλώς το λήμμα χρειάζεται βελτίωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. eiπ + 1 = 0,δεν είμαι μαθηματικός αλλά η ανωτέρω σχέση τι εννοεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. eiπ + 1 = 0,δεν είμαι μαθηματικός αλλά η ανωτέρω σχέση τι εννοεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή