9/2/11

ΑΙΝΙΓΜΑ- Το μπουκάλι

Έχουμε ένα μπουκάλι διαφανές, ακανόνιστου σχήματος και θέλουμε να γεμίσουμε το μισό με νερό(δηλαδή να περιέχει το μισό όγκο νερού απ' όσο θα περιείχε αν ήταν τελείως γεμάτο).
Στη διάθεσή μας έχουμε μόνο μια βρύση, με άφθονο νερό
, και τίποτα άλλο. Κανένα όργανο μέτρησης όπως για παράδειγμα κάποιο άλλο δοχείο, ή το καπάκι του, ούτε μπορούμε να βασιστούμε σε μέτρηση σταγόνων ή κάτι τέτοιο παρόμοιο.
Για αρχή ένα απλό αλλά ζόρικο αίνιγμα.
 
Επίπεδο δυσκολίας 3/5


Δείτε τώρα το παρακάτω video
.
Δεν είναι τεστ. Δείτε πώς περιστρέφεται η κοπέλα;
Δεξιόστροφα ή Αριστερόστροφα;
 
 


 Αν βλέπετε δεξιόστροφη κίνηση ανήκετε στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Αν βλέπετε την κοπέλα να περιστρέφεται αριστερόστροφα ή και τα δύο (μία δεξιά και μία αριστερά) τότε, ο εγκέφαλος σας λειτουργεί λίγο διαφορετικά από την πλειοψηφία του κόσμου. Χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι. Ίσως το ότι βλέπετε αριστερόστροφη κίνηση στο video να οφείλεται στο ότι λειτουργεί το δημιουργικό μέρος του μυαλού πρώτα από το λογικό μέρος.
Εκτίμησή μου είναι ότι αν έχετε λύσει τον προηγούμενο γρίφο θα βλέπετε και την αριστερόστροφη κίνηση εύκολα.

Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στην κίνηση των ποδιών της χορεύτριας. Υποθέστε ότι στηρίζεται στο δεξί πόδι και θα δείτε και τις 2 κινήσεις.

Μερικοί βλέπουν μόνο τη δεξιόστροφη κίνηση. Μερικοί μάλιστα, αν τους πεις ότι θα μπορούσε κάποιος να δει και την αριστερόστροφη κίνηση δεν σε πιστεύουν.. Άλλοι πιστεύουν ότι βλέπουν, και άλλοι βλέπουν ότι πιστεύουν. Αλλά ακόμα και αν πιστεύεις αυτό που βλέπεις, είναι τελικά αυτό που (πραγματικά) είναι;Για τυχόν διευκρινίσεις, hints ή και για να επιβεβαιώσετε τη δική σας λύση στο πρόβλημα  
επικοινωνήστε μαζί μας με email στο thepythagoreans@gmail.com ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας εδώ

7 σχόλια:

 1. Ανώνυμος10/2/11 01:20

  Ειλικρινά μόνο τη δεξιόστροφη κίνηση βλέπω. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πως μπορούμε να τη δούμε ως αριστερόστροφη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο αναγνώστης Souzana έλυσε σωστά το ΑΙΝΙΓΜΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειναι καταπληκτικό! μπορώ να βλέπω και τις δυό κινήσεις!

   Διαγραφή
 3. Ύστερα από σκέψη αλλά και πειραματισμό έχω να πω ότι η λύση που δίνετε για το αίνιγμα δεν είναι σωστή, υπό τις συνθήκες τις εκφώνησης. Το δοχείο θα πρέπει να είναι καθορισμένου σχήματος για να έχει τη λύση αυτή το αίνιγμα, και μάλιστα να έχει συμμετρία και να είναι είτε σφαιρικό, είτε κυλινδρικό είτε ορθογώνιο. Είναι προφανές ότι ο ίδιος όγκος νερού σε διαφορετικές διατομές φτάνει σε διαφορετικό ύψος (υπό τις ίδιες συνθήκες πίεσης). Μια λύση στο αίνιγμα για μη συμμετρικό δοχείο, αλλά με την επιπλέον προϋπόθεση ότι ο όγκος του τρεχούμενου νερού ανά μονάδα χρόνου είναι σταθερός θα ήταν να χρονομετρήσουμε την πλήρη γέμιση του δοχείου και μετά να το γεμίσουμε για το μισό χρονικό διάστημα.

  Tassos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοιτα Τασσος. Υπαρχουν πραγματι ορισμένα σχήματα για τα οποια η λυση που δινω δεν ειναι σωστη. Αλλα πρεπει να ειναι πολυ περιεργα αυτα τα σχηματα, στα οποια αναφέρεις και όχι συνηθισμένα.. δεν ξερω αν λεγεται και μπουκάλι μετα από ένα σημείο. Πιο πολυ τη φράση "ακανόνιστο σχήμα" την χρησιμοποιω για να βοηθήσω..
   και δεν ειναι απαραίτητο να είναι συμμετρικου σχήματος.. οπως αυτο εδω το "μπουκάλι" https://www.google.gr/search?q=weird+bottles&hl=en&client=firefox-a&hs=sCB&rls=org.mozilla:el:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=u1wzUcLJKcvotQaqx4GwDg&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1024&bih=432#imgrc=OL3beb40ZsE6MM%3A%3BNDbmGAO6ubRpIM%3Bhttp%253A%252F%252Ffarm4.staticflickr.com%252F3211%252F2708399918_c552fdc29b_m.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.flickr.com%252Fphotos%252Fjannike_qn%252F2708399918%252F%3B160%3B240 .
   Ισως

   Διαγραφή
 4. Οκ, απλά ήθελα να είμαι ακριβείς! Όντως στην πλειοψηφία των συμβατικών μπουκαλιών ισχύει κατά προσέγγιση η λύση σου. Όσο για την περιστροφή... poly kalo!... poly kalo!

  ΑπάντησηΔιαγραφή