25/2/11

Ποιός ήταν ο Albert Einstein




Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ κάποια πράγματα που είπε, έγραψε και ανακάλυψε. Γνωρίζουμε όμως πολύ λίγα για τον άνθρωπο Einstein.

Ο Albert Einstein γεννήθηκε 14 Μαρτίου το 1879 στην πόλη Ulm της Γερμανίας. Οι γονείς του ο Hermann και η Pauline ήταν Εβραίοι. O Einstein γεννήθηκε με ένα αφύσικα μεγάλου μεγέθους κεφάλι, μάλιστα η μητέρα του πίστευε πως ήταν παραμορφωμένο μέχρι που εβδομάδες μετά την γέννηση του πήρε κανονικό σχήμα και μέγεθος.
Μεγαλώνοντας ο Einstein δυσκολευόταν πολύ στην ομιλία. Χρειαζόταν να μιλήσει πολύ αργά για να τα καταφέρει και πολλές φορές έπρεπε πρώτα να τα πει από μέσα του μια φορά. Οι γονείς του φοβούνταν πως είναι διανοητικά καθυστερημένος αφού αυτό συνέβαινε μέχρι το ένατο έτος της ηλικίας του.

Πως τελικά κατέληξε να είναι η ευφυΐα που όλοι γνωρίζουμε; Όταν ήταν 5 χρονών, μια μέρα που ήταν άρρωστος στο κρεβάτι, ο πατέρας του του πήρε μια πυξίδα η οποία του προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον και περιέργεια που έδειχνε πάντα τον βορρά. Η πυξίδα αυτή λοιπόν ήταν που τον έκανε να στραφεί στην επιστήμη. Παρά την κλίση του στη φυσική και στα μαθηματικά απέτυχε στην πρώτη προσπάθεια του να ενταχθεί στο πανεπιστήμιο, αφού είχε αποτύχει στις εξετάσεις στη γλώσσα, στην ιστορία, τη γεωγραφία και άλλα. Βέβαια τα κατάφερε με τη 2η.

Το 1903 παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα, τη Mileva. Πριν προλάβουν καλά καλά να παντρευτούν, ο Einstein απέκτησε ένα εξώγαμο παιδί τη Lieserl για την οποία γνωρίζουμε πολύ λίγα αφού δεν τη γνώρισε ποτέ. Αργότερα απόκτησε με τη Mileva δυο γιούς, τον Hans Albert και τον Eduard. Δυστυχώς όμως, η φήμη του και τα συνεχόμενα ταξίδια του για έρευνα τον αποξένωσαν από την οικογένεια του. Η γυναίκα του ζήτησε διαζύγιο και από τότε ποτέ δεν βελτίωσε τις σχέσεις του με τα παιδιά του. Από τα λίγα που γνωρίζουμε από τον Einstein  θα λέγαμε ήταν "γυναικάς", και αφού χώρισε παντρεύτηκε ξανά, αυτή τη φορά την ξαδέρφη του την Elsa! Στην πραγματικότητα η Elsa δεν ήταν η πρωτη του επιλογή. Ήθελε να παντρευτεί την κόρη της Elsa από τον πρώτο γάμο της, την Isle που ήταν 18 χρόνια μικρότερη του. Η Isle όμως τον έβλεπε περισσότερο σαν πατρική φιγούρα και έτσι δεν προχώρησε.
Η φήμη του ήταν πολύ μεγάλη, έκανε συνεχώς ταξίδια για να μιλήσει και να εξηγήσει στον κόσμο τις θεωρίες του. Πολλές φορές μάλιστα απέφευγε τον κόσμο, με τη δικαιολογία πως τον μπέρδεψαν και μοιάζει με τον καθ. Einstein.

Τον Δεκέμβριο του 1922, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής, παρόλα αυτά δεν παρεβρέθηκε στην απονομή καθώς εκείνο τον καιρό ταξίδευε στην Ιαπωνία. Ανάμεσα στις πολλές προτάσεις, βραβεία που είχε ο Einstein, ήταν η πρόταση που του έγινε να γίνει πρόεδρος του Ισραήλ! Που όμως την απέρριψε.

Ο Albert Einstein είναι χωρίς αμφιβολία από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους στην ιστορία. Μια πραγματική διάνοια. Πέθανε 18 Απριλίου το 1995 στο Princeton του New Jersey. Κανείς δεν ξέρει ποιες ήταν οι τέλευταίες λέξεις του, αφού η νοσοκόμα που ήταν παρών δεν ήξερε γερμανικά. O εγκέφαλος του διατηρείται μέχρι σήμερα.

3 σχόλια: