27/6/11

Λύση στο Αίνιγμα #11 -Φυτίλι, φυτίλι




Το Αίνιγμα
Έχουμε δύο φυτίλια αγνώστου μήκους που καίγονται ανομοιόμορφα. Και τα δύο χρειάζονται μία ώρα ακριβώς για να καούν, ξεχωριστά. Πώς μπορούμε να χρονομετρήσουμε/ορίσουμε διάστημα 45min με τη βοήθεια των φυτιλιών?

H Λύση 
Αρχικά ανάβουμε το ένα φυτίλι και από τις δύο πλευρές και το άλλο φυτίλι μόνο από τη μία πλευρά. Το πρώτο φυτίλι θα τελειώσει μετά από 30min, ακριβώς τη στιγμή που θα τελειώσει και θα σβήσει το ανάβουμε το δεύτερο φυτίλι και από την άλλη πλευρά. Το δεύτερο φυτίλι θα κάνει άλλα 15min(έχουν μείνει 30min και το έχουμε βάλει φωτιά και από τις δύο πλευρές) για να σβήσει, οπότε έχουμε το ζητούμενο διάστημα των 45min.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/2/14 12:56

    Είναι αποδεκτή η λύση μου; :
    Διπλώνουμε το ένα φυτίλι στα δύο και του βάζουμε φωτιά κ από τις δύο πλευρές. Ακριβώς μόλις καεί (15') ανάβουμε το 2ο από τις δύο και πάλι πλευρές (+30΄)

    Διοτίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι σωστή. Αν διπλώσουμε το φυτίλι τότε θα καεί σε άγνωστο χρόνο. Αν για παράδειγμα για να καεί το μισό φυτίλι χρειάζεται 50', και το δεύτερο μισό χρειάζεται 10'. Αν διπλώσουμε το φυτίλι λογικά το διπλωμένο φυτίλι θα κάνει κάπου πολύ λιγότερο από 50' και ίσως λίγο παρπάνω απο 10', διότι η φλόγα θα "παρασέρνεται" από τη μερία που καίγεται πιο γρήγορα..

      Διαγραφή