11/3/11

Ωκεανός ή Διάστημα?

Το Διάστημα στους περισσότερους μας φαντάζει ως κάτι άγνωστο και άπειρο, σε αντίθεση με τον Ωκεανό που φαίνεται σαν μια πραγματικότητα πιο οικεία και κοντινή σε μας. Αυτό είναι κάτι που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αλλά κατά πόσο γνωρίζουμε καλά τον Ωκεανό;

Πολλοί θα εκπλαγείτε αν μάθετε πως μόνο δύο άνθρωποι έχουν πάει στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού- η τάφρος των Μαριανών* -, και αυτό ήταν πριν από περισσότερο από 30 χρόνια. Το μέγιστο της βάθος φτάνει μόλις τα 11 χιλιόμετρα. Στέλνουμε συνεχώς εκατοντάδες ανθρώπους εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά όταν ακόμα δεν έχουμε εξερευνήσει τον ίδιο μας τον πλανήτη.

Άνθρωποι που κάνουν καταδύσεις πάνω από ένα αιώνα τώρα, στα Florida Keys, ακόμα και σήμερα προχωρούν λίγα χιλιόμετρα  παραπέρα στα ανοιχτά της θάλασσας και ανακαλύπτουν ένα νέο είδος σφουγγαριών- το λεγόμενο σφουγγάρι Ράστα- το οποίο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες! Σίγουρα λοιπόν υπάρχουν πολλές άγνωστες πτυχές του Ωκεανού που που μπορεί να αποτελέσουν πολύ σημαντικά ευρήματα για την ανθρωπότητα.
Βέβαια, ακόμα και αν το Διάστημα είναι πεπερασμένο, δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.
Γιατί όμως εφόσον ρισκάρουμε και επενδύουμε δισεκατομμύρια ευρώ για να εξερευνούμε το διάστημα που είναι αρκετά πιθανό στο άμεσο μέλλον να μην μας προσφέρει τίποτα μέσα στη χαώδη ούτως η άλλως φύση του, να μην κάνουμε το ίδιο για κάτι που βρίσκεται δίπλα μας;



*Η τάφρος των Μαριανών (Mariana Trench) είναι το βαθύτερο γνωστό μέρος των ωκεανών, η οποία βρίσκεται βρίσκεται στο βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά των Μαριάνων νήσων(Marianna Islands). Η τάφρος έχει μήκος περίπου 2.550 χιλιόμετρα και πλάτος περίπου 69 χιλιόμετρα. Έχει μέγιστο βάθος 10.923 μέτρα. Ερευνήθηκε πλήρως το 1951 με το βρετανικό ναυτικό σκάφος, «Challenger ΙΙ» που έδωσε το όνομά του στο βαθύτερο μέρος της τάφρου Challenger Deep.





1 σχόλιο: