9/3/11

Οι Γραμμές των Νάσκα

Τα γεογλυφικά Lima του πολιτισμού Νάσκα στο Περού είναι ένα από τα πιο αινιγματικά και ανεξήγητα ευρήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου τόσο για τον τρόπο όσο για τον λόγο της κατασκευής τους. Πρόκειται για 13.000 περίπου γραμμές που σχηματίζουν 800 περίπου σχέδια και καλύπτουν μια έκταση 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εκτιμάται ότι σχηματίστηκαν κάπου μεταξύ του 500 π.Χ. και του 500 μ.Χ.

Οι γραμμές αυτές απεικονίζουν διάφορες μορφές, από φυτά και ζώα μέχρι γεωμετρικά σχήματα. Το παράδοξο είναι ότι δεν έχουν κάποια πρακτική χρήση και ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, αφού είναι ορατά μόνο από τον ουρανό. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν πως οι Νάσκα είχαν ένα είδος αερόστατου ή κάτι παρόμοιο με το οποίο μπορούσαν να τα βλέπουν.
 
Το κεντρικό γεογλυφικό μόνο αναπαριστά μια αράχνη και έχει μήκος 45 μέτρα. Ενώ το μεγαλύτερο γεογλυφικό ξεπερνάει τα 200μ. Μερικά άλλα σχέδια είναι το λάμα, ο καρχαρίας, η μαϊμού, πολλά πτηνά και ψάρια. Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί μέχρι και σήμερα, ενώ είναι ορατά ακόμα και με το Google Earth.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως οι γραμμές αυτές μπορεί να είναι η ελπίδα των Νάσκα να καλέσουν από τον ουρανό τον ήρωα της μυθολογίας τους, τον Viracocha, θεωρία που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Οι πιο συνωμοσιολόγοι λένε ότι πρόκειται για αεροδιάδρομο φτιαγμένο για εξωγήινους. Ενώ άλλες πιο ακραίες απόψεις πιστεύουν ότι είναι ζωγραφιές γιγάντων, που πριν από 2000 χρόνια, κατοικούσαν στη Γη.
H UNESCO συμπεριέλαβε αυτό το μνημείο στη Παγκόσμια Κληρονομιά το 1994.



πηγές:
http://www.otherside.gr
http://unescohat.wordpress.com




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου