Το Αίνιγμα
Έχουμε ένα μπουκάλι διαφανές, ακανόνιστου σχήματος και θέλουμε να γεμίσουμε το μισό με νερό(δηλαδή να περιέχει το μισό όγκο νερού απ' όσο θα περιείχε αν ήταν τελείως γεμάτο).
Στη διάθεσή μας έχουμε μόνο μια βρύση, με άφθονο νερό, και τίποτα άλλο. Κανένα όργανο μέτρησης όπως για παράδειγμα κάποιο άλλο δοχείο, ή το καπάκι του, ούτε μπορούμε να βασιστούμε σε μέτρηση σταγόνων ή κάτι τέτοιο παρόμοιο.
H Λύση
Γεμίζουμε το μπουκάλι περίπου μέχρι τη μέση. Βλέπουμε που φτάνει η στάθμη του νερού και το κρατάμε σημάδι(πχ με το δάχτυλό μας). Στη συνέχεια γυρίζουμε ακριβώς ανάποδα το μπουκάλι. Αν η στάθμη του νερού βρίσκεται στο ίδιο σημείο(που κρατήσαμε σημάδι), τότε έχουμε γεμίσει ακριβώς το μισό μπουκάλι. Αν όχι τότε γεμίζουμε ή αδειάζουμε λίγο νερό μέχρι να το πετύχουμε.
Δεν νομίζω ότι η παραπάνω λύση μπορεί να θεωρηθεί γενικά σωστή. Όταν το μπουκάλι έχει κωνικό σχήμα, όπως το 3ο από αριστερά, τότε δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με την άνωθεν λύση, αφού κατά την περιστροφή του μπουκαλιού, το ύδωρ ανεβαίνει ψηλότερα, λόγω της συστολής του κοντά στο πώμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήεισαι λαθος και σου εξηγω αμεσως......μην μπερδευεις τον ογκο του νερου με τη σταθμη του μεσα στο μπουκαλι. το οτι γεμισες το μπουκαλι με το μισο νερο που χωραει,αυτο σημαινει οτι το υπολοιπο μισο που ειναι αδειο απαιτει ακριβως την ιδια ποσοτητα νερου για να γεμισει μεχρι πανω,αλλοιως δεν εβαλες το μισο.απο τη στιγμη που το μισο νερο φτανει στο σημειο Χ του μπουκαλιου,γυριζοντας το αναποδα,εφ οσον ειναι το μισο,θα πρεπει πλεον να καλυψει πληρως το χωρο του μπουκαλιου που ητανε αδειος και να μεινει αδειος ολοκληρος ο χωρος που πριν την ανατροπη ητανε γεματος,αλλοιως δεν νοειται οτι εβαλες το μισο νερο.δεν εχει καμια σημασια το σχημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή