11/7/11

Το facebook, το νέο φαίνεσθαι

Για την ακρίβεια το facebook, είναι η βιτρίνα του κάθε ανθρώπου. Για μερικούς ο απόλυτος εκπρόσωπος τους. Πέρα από τους εμφανείς κινδύνους που δημιουργούνται, όπως η φακελοποίηση, κακόβουλα λογισμικά, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, προσωπική ψυχική αποσύνθεση -αποτελεί τη νέα βιτρίνα της μόδας του φαίνεσθαι.

Μέχρι πριν από μια εβδομάδα δεν είχα λογαριασμό facebook. Όχι επειδή θεωρώ ότι είναι κακό να έχει κανείς facebook. Το facebook μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πολυεργαλείο, μπορείς να βρεις εύκολα τους φίλους σου, να μοιραστείς μαζί τους τα νέα σου, φωτογραφίες, ενημέρωση, δυνατότητες μπλα μπλα αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο για να προωθήσεις το προϊόν σου κτλ. 

Πολλοί όμως ξεπερνούν, χωρίς να το καταλαβαίνουν την λεπτή γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στο facebook-εργαλείο, και στο facebook-φαίνεσθαι. Η λεπτή αυτή γραμμή υπάρχει και χάνεται εκεί όπου αρχίζεις και συγχέεις ή και ταυτίζεις τo πραγματικό προφίλ και προσωπικότητα σου με αυτήν του προφίλ σου στο facebook.



Πολύ καλά, το παραδέχομαι, τα άτομα που με γνωρίζουν καλά θα πουν πως ίσως να ήμουν και λίγο κομπλεξικός.. Μπορεί να έφταιγε το ότι έκανε πολλούς από τους χρήστες του να έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις. Αλλά μετά σκέφτηκα πως οι άνθρωποι αυτοί θα βρίσκουν τα απαραίτητα γι'αυτούς μέσα αυτοκαταστροφής ούτως η άλλως, είτε είναι αυτό το facebook είτε όχι. Αφού ξεπέρασα τον κόμπλεξ μου και έχοντας όλους τους καλούς οιωνούς και ανέμους μαζί μου, προχώρησα.. Παρόλα αυτά υπάρχει μία δόση μεγάλη δόση αλήθειας σε αυτά. Σίγουρα δεν μπορείς και να αδικήσεις αυτόν που τάσσεται κατά του facebook...

Άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ένα καινούριο ξεκίνημα στη ζωή τους ή απλά στοχεύουν στην βελτίωση της κοινωνικής εικόνας τους καταφεύγουν στο facebook. Στο facebook ο καθένας από μας μπορεί να κατασκευάσει μια εναλλακτική εικόνα για τον εαυτό του. Έτσι είναι αυτό που θα ήθελε να είναι, και ζει χωρίς να τον ενδιαφέρει τόσο αυτό που στην πραγματικότητα είναι. Πολύ εύκολα μπορείς χρησιμοποιώντας έξυπνες ατάκες να επιδεικνύεις τον εαυτό σου ως ψαγμένο και φιλοσοφημένο άτομο. Στην προσπάθεια αυτή πολλές φορές μάλιστα θα τύχει- εν αγνοία μας, να κάνουμε άλλους ευάλωτους. Πιέζουμε όλο αυτό το φαίνεσθαι όσο μπορούμε και προς όποια κατεύθυνση μας παρουσιάζεται δυνατή.  
Η αληθινή ζωή είναι έξω. Δυστυχώς υπάρχουν νέοι σήμερα που ζουν μέσω facebook.  Άνθρωποι που εγκλωβίζονται μέσα στο δωμάτιο τους και περνούν ατελείωτες ώρες κρυφοκοιτώντας μέσα από μια ηλεκτρονική κλειδαρότρυπα.


Δύο πράγματα είναι άπειρα, είπε ο Αϊνστάιν, η ανθρώπινη βλακεία και το σύμπαν, και για το δεύτερο δεν είμαστε 100%.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/7/11 10:50

    Interesting video!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ ενδιαφέρουσα άποψη και προσέγγιση.
    θα την "δανειστώ".
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή