Η χρυσή τομή
ορίζεται ως το πηλίκο των θετικών αριθμών
όταν ισχύει
που ισούται περίπου με 1.618. Θεωρείται ότι δίνει αρμονικές αναλογίες και συμβολίζεται με το γράμμα
προς τιμήν του Φειδία(5ος αιώνας π.Χ.), του γνωστότερου ίσως γλύπτη της ελληνικής αρχαιότητας, και του σημαντικότερου της κλασικής περιόδου.




Η χρυσή τομή δίνει το σημείο που πρέπει να διαιρεθεί ένα ευθύγραμμο τμήμα, ώστε ο λόγος του ως προς το μεγαλύτερο τμήμα να ισούται με τον λόγο του μεγαλύτερου τμήματος ως προς το μικρότερο.

Προέλευση

στερεά σώματα και την ονομάζει "Θεϊκήν Αναλογία"
Εφαρμογές
Επειδή ακριβώς θεωρείται ότι δίνει αρμονικές αναλογίες έχει χρησιμοποιηθεί στην αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τόσο κατά την αρχαία Ελλάδα όσο και κατά την Αναγέννηση. Με βάση το χρυσό λόγο δημιουργήθηκαν πολλά έργα της κλασσικής εποχής, όπως ο Παρθενώνας, και της αναγεννησιακής εποχής, όπως είναι ζωγραφικά έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται για την απόδοση της αρμονίας σε έργα, ή στην πλαστική χειρουργική για την ωραιοποίηση του ανθρώπινου προσώπου αλλά και στην οδοντιατρική. Όπως αναφέρεται το ανθρώπινο σώμα έχει δομηθεί και αναπτύσσεται σε αναλογίες Φ. Η απόσταση ζωτικών οργάνων(πχ εγκέφαλος-καρδιά, στομάχι, γεννητικά όργανα κλπ) εμπεριέχει αναλογίες Φ.
Άλλα παραδείγματα είναι το DNA, το νευρικό σύστημα, ο σκελετός, διακλάδωση δέντρων.
- Ο αριθμός Φ μπορεί ακόμα να συνδεθεί με το χρηματιστήριο, όπου σημαντικό ρόλο παίζουν οι καμπύλες Φιμπονάτσι στην πρόβλεψη των τιμών του χρηματιστηρίου.
- Στην αστρονομία, η απόσταση μεταξύ των πλανητών μπορεί να προσδιοριστεί με ικανοποιητική προσέγγιση από τον αριθμό Φ.
- Δύο διαδοχικοί αριθμοί της ακολουθίας Φιμπονάτσι τείνουν προς την χρυσή τομή
= 1.618033988749895

- Η εφαρμογή του Φ στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα και κείμενα είναι εκπληκτική.
Άλλες εφαρμογές: μουσική, βιομηχανικός σχεδιασμός, σχεδιασμό βιβλίων
πηγές:
www.asxetos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου