30/6/11

Οι μέλισσες πιο γρήγορες από Ηλ. Υπολογιστή

Πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα είναι ικανές να λύσουν οι μέλισσες, που ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής θα χρειαζόταν μέρες...
 
Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, που έρχεται να αναδείξει μια ακόμη εκπληκτική ικανότητα ενστικτώδους νοημοσύνης στο ζωικό βασίλειο.

Οι μέλισσες, σύμφωνα με την έρευνα, μαθαίνουν να πετούν ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή, προκειμένου να εξοικονομούν ενέργεια, ανάμεσα στα λουλούδια, που έχουν προηγουμένως ανακαλύψει με τυχαία σειρά.
Με τον τρόπο αυτό δίνουν λύση στο λεγόμενο πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή, ένα διάσημο γρίφο στο χώρο της πληροφορικής και των μαθηματικών.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δίνουν λύση στο πρόβλημα, συγκρίνοντας το μήκος όλων των πιθανών διαδρομών και επιλέγοντας τον πιο σύντομο. Όμως οι μέλισσες φαίνεται να κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας, απλώς με ένα εγκέφαλο που δεν είναι μεγαλύτερος από ένα σπόρο.
Χρησιμοποιώντας τεχνητά άνθη, συνδεδεμένα με υπολογιστές, οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι μέλισσες δεν ακολουθούν μια πορεία απλώς με βάση τη τυχαία σειρά που βρήκαν προηγουμένως τα λουλούδια, αλλά πηγαίνουν από λουλούδι σε λουλούδι ακολουθώντας συγκεκριμένο "σχέδιο" που τους επιτρέπει να πετάνε όσο γίνεται λιγότερο.

"Παρά τους μικροσκοπικούς εγκεφάλους τους, οι μέλισσες είναι ικανές για εντυπωσιακά κατορθώματα στη συμπεριφορά τους. Πρέπει να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή χωρίς computer", δήλωσε ο Dr Nigel Raine.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει και τους ανθρώπους σε διάφορα πρακτικά προβλήματα, όπως στην καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας και πολυπλοκότητας σε ένα δίκτυο, όπως στο κυκλοφοριακό σύστημα ή στην εκτεταμένη αλυσίδα τροφοδοσίας μιας επιχείρησης, που στέλνει φορτηγά σε όλα σημεία του ορίζοντα και θέλει να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα στις μετακινήσεις. 


*Το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή:
Σε ένα δεδομένο σύνολο πόλεων με καθορισμένη απόσταση μεταξύ κάθε ζεύγους πόλεων το πρόβλημα αφορά την εύρεση του συντομότερου ταξιδιού που επισκέπτεται κάθε πόλη ακριβώς μια φορά.

πηγές:
www.guardian.co.uk

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου