9/6/11

Λύση στο Αίνιγμα #7 -Το σπίτι στο λόφο




Το Αίνιγμα
Στην κορυφή ενός λόφου βρίσκεται ένα μικρό σπίτι. Το σπίτι αυτό έχει μόνο έναν χώρο- ένα δωμάτιο, είναι χαμηλοτάβανο και είναι άδειο- το μόνο που θα βρεις μέσα είναι μια λάμπα. Επιπρόσθετα το σπίτι δεν έχει κανένα παράθυρο. Είναι κλειστό από όλες τις πλευρές με τοίχο. Η μόνη είσοδος του είναι μια πόρτα, η οποία είναι τέλεια σφραγισμένη γύρω γύρω όταν είναι κλειστή. Έξω από το σπίτι και δίπλα στην πόρτα υπάρχουν τρεις διακόπτες. Μόνο ο ένας λειτουργεί όμως για την λάμπα μέσα στο σπίτι.


Βρίσκεσαι έξω από το σπίτι και η πόρτα είναι κλειστή. Ποιος είναι ο σωστός διακόπτης?

Σημείωση. Μπορείτε να πατήσετε όσες φορές, όποιους διακόπτες θέλετε μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσετε να ανοίξετε την πόρτα. Αν ανοίξετε όμως την πόρτα τότε δεν μπορείτε να πατήσετε ξανά κανέναν διακόπτη.


H Λύση 
Έστω Α, Β, Γ οι τρεις διακόπτες. Θα πατήσουμε τον διακόπτη Α για λίγη ώρα και μετά θα τον κλείσουμε. Στη συνέχεια θα πατήσουμε τον διακόπτη Β και θα ανοίξουμε την πόρτα. Αν το φως είναι αναμμένο τότε ο διακόπτης Β είναι ο σωστός. Αν το φως είναι κλειστό θα πιάσουμε τη λάμπα(αφού το σπίτι είναι χαμηλοτάβανο και γνωρίζουμε ότι φτάνουμε). Αν η λάμπα είναι ζεστή τότε ο σωστός διακόπτης είναι ο Α, διαφορετικά είναι ο Γ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου