17/4/11

Grigory Perelman

Ο ιδιοφυής πλην αινιγματικός Ρώσος μαθηματικός Grigory Perelman πριν 4 χρόνια έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αρνήθηκε την κορυφαία διεθνώς διάκριση στον χώρο των μαθηματικών(Fields Medal) και πιο πρόσφατα το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Clay Institute για την επίτευξη της λύσης ενός από τους πολυπλοκότερος μαθηματικούς γρίφους, την εικασία του Poincare.

"Δεν με ενδιαφέρει το χρήμα ή η φήμη" φέρεται να δήλωσε όταν του γνωστοποιήθηκε το γεγονός. "Δεν έχω καμία θέση στη δημόσια σφαίρα. Κάτι τέτοιο με κάνει να νιώθω όπως ένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Δεν είμαι ένας ήρωας των μαθηματικών όπως κάποιοι με αποκαλούν. Δε θεωρώ τον εαυτό μου καν επιτυχημένο επιστήμονα. Γι 'αυτό ντρέπομαι να αντικρίζω το βλέμμα των ανθρώπων".

Για τη ζωή του γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα.. ο 44χρονος μαθηματικός ζει άνεργος, και τα τελευταία πέντε χρόνια μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα του σε ένα εξαιρετικά μικρό διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη. Οι φίλοι και το κοντινό του περιβάλλον ισχυρίζονται πως ο Ρώσος μαθηματικός έχει πάψει να συζητάει για τα μαθηματικά και πως του προκαλούν οδύνη για κάποιο λόγο.

Ενδιαφέρον έχει η ιστορία, που περιγράφεται σε άρθρο της New Yorker, με την οποία προσπάθησαν για πρώτη φορά να τον πλησιάσουν δημοσιογράφοι. Προτού την άφιξη τους στην Αγ. Πετρούπολη είχαν στείλει αρκετά μηνύματα στο email που είχε στο Steklov Institute ελπίζοντας να κανονίσουν μια συνάντηση μαζί του, αλλά δεν είχε απαντήσει. Πήραν λοιπόν την απόφαση και φτάσανε έξω από το διαμέρισμα του, αλλά επειδή δίστασαν να εισβάλουν ενδεχομένως στην προσωπική του ζωή, άφησαν στο γραμματοκιβώτιο μια συλλογή σημειώσεων τoυ μαθηματικού John Nash και μία κάρτα που έλεγε πως ήθελαν να τον συναντήσουν και θα περίμεναν το απόγευμα της επόμενης ημέρας στο παγκάκι του γειτονικού πάρκου. Φυσικά ο Perelman δεν εμφανίστηκε και άφησαν αυτή τη φορά στο γραμματοκιβώτιο pearl τσάι και ένα χαρτί με ερωτήσεις και θέματα που θα ήθελαν να συζητήσουν μαζί του. Τέλος, για τρίτη και τελευταία φορά και αφού δεν έλαβαν καμία απάντηση, πείστηκαν πως έλειπε από το σπίτι και χτύπησαν το κουδούνι ελπίζοντας τουλάχιστον να μιλήσουν με τη μητέρα του. Μια γυναίκα λοιπόν τους άνοιξε την πόρτα και στο βάθος ο Perelman.. Τελικά απλά δεν είχε τσεκάρει για μήνες το email του, και το γραμματοκιβώτιο του.. Κάθισαν και συζήτησαν κάποια πράγματα μαζί του- και εκτός των μαθηματικών και τους έδωσε την εντύπωση ενός απλού και αληθινού ανθρώπου που όμως είχε επιλέξει μια λιτή ζωή με αυστηρούς κανόνες και αρχές. 

Έχει δηλώσει πως θα έπρεπε να μοιραστεί το βραβείο με τον Richard Hamilton αλλά κυρίως αρνήθηκε το βραβείο επειδή διαφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μαθηματική κοινότητα κυρίως στο ηθικό κομμάτι και αναφέρεται στην προσπάθεια πολλών να κερδίσουν δόξα στην ιστορία με πλάγιους τρόπους. "Δεν μπορώ να πω ότι είμαι εξοργισμένος. Άλλοι άνθρωποι κάνουν χειρότερα. Υπάρχουν μαθηματικοί που είναι λιγότερο ή περισσότερο ειλικρινείς, αλλά είναι όλοι τους σχεδόν κομφορμιστές".


Σε ανοιχτή επιστολή στην ιστοσελίδα της η ρωσική φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά «Warm Home» απεύθυνε έκκληση προς τον Perelman να αποδεχθεί τα χρήματα και εάν δεν επιθυμεί να τα κρατήσει για εκείνον, να τα δωρίσει τουλάχιστον σε ρωσικά φιλανθρωπικά ιδρύματα.

3 σχόλια:

  1. Λευτέρης18/4/11 09:51

    Ενδιαφέρον τύπος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/4/11 20:50

    "Ενδιαφέρον τύπος!!"

    Καλό θα ήταν να μάθεις περισσότερα γι αυτόν. Δεν είναι "Ενδιαφέρον τύπος!!" απλά.

    Ψάξε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λευτέρης8/5/11 05:37

    Κανείς δεν είπε πως είναι "απλά" ενδιαφέρον τύπος,όμως
    άνθρωπος που συγκρούετε με οποιοδήποτε κατεστημένο και ξεχωρίζει από τον σωρό με ουσιαστικό τρόπο αρνητικά ή θετικά είναι «ενδιαφέρον τύπος» όπως και να έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή