13/3/11

Ο χάρτης του Piri Reis
Ο χάρτης του Piri Reis είναι ένας παγκόσμιος -προπολεμικός- χάρτης που συνέθεσε ο ναύαρχος και χαρτογράφος του Οθωμανικού στρατού Πίρι Ρέις. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1929 σε ένα μουσείο της Τουρκίας και από τότε δεν έχει βρεθεί μια λογική εξήγηση για τις απεικονίσεις του.

Σε διαστάσεις περίπου 60×86 εκατοστά, ο Πίρι Ρέις, ζωγράφισε το 1513 τον χάρτη του κόσμου και είχε συμπεριλάβει την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη δυτική Αφρική, τον κεντρικό και νότιο Ατλαντικό, την Καραϊβική, το ανατολικό μισό της νότιας Αμερικής και ένα μέρος της Ανταρκτικής.

Οι χώρες εκείνες που λείπουν στην πραγματικότητα δε λείπουν, γιατί στα αυθεντικά χειρόγραφα του, ο Πίρι Ρέις μας διαβεβαιώνει ότι είχε σχεδιάσει και την βόρεια Αμερική αλλά και το υπόλοιπο ανατολικό μισό του κόσμου, κομμάτια του χάρτη που πιθανόν καταστράφηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ο ίδιος εξηγεί σε μια από τις σημειώσεις του στο περιθώριο του χάρτη με ποιο τρόπο τον σχεδίασε. Χρησιμοποίησε όλους τους τότε γνωστούς χάρτες τις εποχής και έφτασε σε ένα τελικό αποτέλεσμα συνδυάζοντας τους(συντέθηκε από περίπου 20 χάρτες συνολικά). Χρησιμοποίησε από παγκόσμιους χάρτες που σχεδιάστηκαν από την εποχή Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι και χάρτες που είχε κατασκευάσει ο Χριστόφορος Κολόμβος για τη Δύση.

Για όσους δεν έχετε ακόμα προβληματιστεί, απλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο συγκεκριμένος χάρτης είναι τόσο ακριβής στις λεπτομέρειες που δεν γίνεται παρά να προκαλέσει δέος. Πολύ απλά ήταν αδύνατο να σχεδιαστεί τόσα πιστά ολόκληρη η Γη χωρίς τη δυνατότητα εναέριας παρατήρησης.
Πως γίνεται να μπόρεσε να χωρίσει τις ηπείρους και τις ακτές στις αληθινές τους αποστάσεις χωρίς την γνώση της μεθόδου της αζιμουθιακής προβολής ή της σφαιρικής τριγωνομετρίας που απαιτούνται για τη χαρτογράφηση;
Και πως σχεδίασε την Ανταρκτική χωρίς εκείνη να έχει ανακαλυφθεί επίσημα τη δεδομένη χρονολογία;

 Για την ημερομηνία λοιπόν που κατασκευάστηκε ο χάρτης(1513) παρουσιάζει καταπληκτικές λεπτομέρειες. Πιθανές ερμηνείες για την "τρομακτική" απόδοση της πραγματικότητας που προσφέρει ο χάρτης έχουν δοθεί από πολλούς ειδικούς, αλλά όλα αυτά παραμένουν μέχρι και σήμερα υποθέσεις. 
O χάρτης της Mεσόγειος του Piri Reis
Αν πράγματι ο χάρτης αυτός δε σχεδιαστηκε από κάποιο αρχαίο ατλάντειο πολιτισμό ή εξωγήινους, όπως έχει προταθεί άπό διάφορους, τότε ο Πίρι Ρέις ήταν μια ναυτική ιδιοφυία σε πρακτικό, θεωρητικό και οργανωτικό επίπεδο. Εξετάζοντας μάλιστα το γεγονός ότι δημιουργήθηκε από κάποιον που δε συμμετείχε στην εποχή των εξερευνήσεων και ότι σχεδιάστηκε από δευτερογενείς πηγές, είναι ένα καταπληκτικό έργο. Ενώ η κατοχή του δείχνει σημαντικό πλεονέκτημα του τουρκικού στόλου στην εποχή.
Γεγονότα, συμπτώσεις ή παραμυθίες- όπως και να έχει, ο χάρτης του Πίρι Ρέις είναι ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της ιστορίας και κάνει πολλούς γεωγράφους αλλά και αστρονόμους ακόμα να απορούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου