26/6/15

ΑΙΝΙΓΜΑ- Tα τρία καπέλα

 Ένας Μάγος καλεί τρεις σοφούς άντρες και τους λέει να κλείσουν τα μάτια τους. Ενώ αυτοί έχουν κλειστά τα μάτια τους, τους τοποθετεί από ένα καπέλο στο κεφάλι τους.
 
«Έβαλα ένα μπλε ή ένα λευκό καπέλο σε κάθε έναν από εσάς", λέει. «Εγώ δεν θα σας πω τι χρώμα έχει το κάθε καπέλο, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι είχα 3 μπλε καπέλα και 2 λευκά καπέλα».

«Τώρα ανοίξτε τα μάτια σας», συνεχίζει. "Δεν επιτρέπεται να επικοινωνήσετε μεταξύ σας. Μέσα σε μία ώρα, ένας από σας πρέπει να ανακαλύψει το χρώμα του καπέλου του."


Και οι τρεις άντρες ανοίγουν τα μάτια τους και παρατηρούν τα καπέλα που μπορούν να δουν». Στέκονται εκεί για σχεδόν ολόκληρη ώρα στη σιωπή, και σκέφτονται. Αφού περνά η μία ώρα, οι τρεις άνδρες καταλαβαίνουν το χρώμα των δικών τους καπέλων και φωνάζουν την ίδια στιγμή τα χρώματα των καπέλων τους.

Ποια είναι τα χρώματα από τα καπέλα των τριών ανδρών τελικά;



Σημείωση. Μπορείτε να υποθέσετε ότι και οι τρεις άνδρες είναι λογικοί, ξέρουν ότι και οι άλλοι είναι λογικοί, και ότι όλοι σκέφτονται με την ίδια ταχύτητα.
Επίπεδο δυσκολίας 2/5


Για τυχόν διευκρινίσεις, hints ή και για να επιβεβαιώσετε τη δική σας λύση στο πρόβλημα  
επικοινωνήστε μαζί μας με email στο thepythagoreans@gmail.com ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας εδώ

 

5 σχόλια:

  1. Ο αναγνώστης Souzana έλυσε σωστά το ΑΙΝΙΓΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Einai kai ta 3 mple ta kapela...giati o kathenas blepi 2 kapela...an eblepe 2 diaforetika den tha mporouse na anakalipsi ti kapelo exei sto kefali tou

    ΑπάντησηΔιαγραφή