19/3/11

Το χειρόγραφο Voynich

Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι ένα μυστηριώδες εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο. Εκτιμάται πως γράφτηκε περίπου πριν από 400 με 800 χρόνια και πήρε το όνομα του από τον πολωνο-λιθουανο-αμερικανό παλαιοπώλη βιβλίων Βίλφριντ Βόινιτς που το αγόρασε το 1912 από ένα ιταλικό μοναστήρι. Ως σήμερα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά αινίγματα.

Το βιβλίο αυτό λοιπόν γράφτηκε από άγνωστης ταυτότητας συγγραφέα,  που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και μια τελείως ακατανόητη γλώσσα. Το χειρόγραφο αποτέλεσε αντικείμενο εντατικής μελέτης από πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές, μεταξύ των οποίων και μερικοί από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς αποκωδικοποιητές του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, κανείς τους όμως δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει ούτε μια λέξη. Από τις 240 σελίδες του που έχουν σωθεί, το μόνο που μπορεί να καταλάβει κανείς είναι ότι περιεχόμενο είναι φαρμακολογικό, καθώς φαίνεται να περιγράφει θέματα μεσαιωνικής και πρώιμης ιατρικής, αλλά και ως αστρονομικός και κοσμολογικός χάρτης. Αυτά όμως που ξενίζουν ακόμα περισσότερο από την γλώσσα γραφής, είναι οι εικόνες πολλών άγνωστων φυτών, κοσμολογικά διαγράμματα και οι μυστηριώδεις γυμνές γυναίκες.

Η απουσία ιστορικών αναφορών και σθεναρή αντίστασή του στις προσπάθειες αποκωδικοποίησης έχουν οδηγήσει πολλούς στο να λάβουν ως σοβαρή τη πιθανότητα το χειρόγραφο να πρόκειται για απάτη, μια καλοστημένη φάρσα και πως τα κρυπτογραφημένα λόγια είναι μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων και ότι οι ανορθόδοξες εικόνες ανήκουν αποκλειστικά στην σφαίρα της φαντασίας. Η στατιστική ανάλυση όμως των λέξεων του κειμένου έδειξε ότι ακολουθούν την κατανομή μιας φυσικής γλώσσας. 'Αλλες θεωρίες υποστηρίζουν πως πρόκειται για κώδικας αντικατάστασης, κώδικας σημειωματάριου, οπτικός κώδικας, μικρογραφία, στεγανογραφία, τεχνητή γλώσσα, γλωσσολαλιά ή κάποια εξωτική φυσική γλώσσα.

Το 2009, το πανεπιστήμιο της Arizona με 95% εκτίμηση, βρήκε ότι το χειρόγραφο γράφτηκε το 1404 με 1438, ενώ σήμερα ανήκει στο πανεπιστήμιο Yale και βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του.

Πιο αναλυτικά πληροφορίες για το χειρόγραφο του Voynich μπορείτε να βρείτε εδώ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου