10/4/11

Σκανδαλολογία Μέρος Γ'

Κοσκωτάς:  Το συγκεκριμένο σκάνδαλο ταλάνιζε την χώρα από το 1988 που αποκαλύφθηκε μέχρι το 1992 όπου βγήκαν οι αποφάσεις του δικαστηρίου για τυχόν ποινικές ευθύνες.

Ας αρχίσουμε με το ποιος είναι και τι έκανε ο κ. Κοσκωτάς.
Διορίζεται το 1979 διευθυντής της τράπεζας Κρήτης. Μετά από πέντε χρόνια αγοράζει την τράπεζα, η οποία πουλιόταν προς 1 δισ. δραχμές, και μαζί με αυτήν την εκδοτική εταιρεία "Γραμμή"(5 περιοδικά, 3 εφημερίδες και 1 ραδιοφωνικό σταθμό). Και επειδή του περίσσεψαν χρήματα, είπε να αγοράσει και την ακριβότερη ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας, τον Ολυμπιακό. Ο Κοσκωτάς, τα χρήματα για όλα αυτά τα βρήκε κάνοντας υπεξαίρεση, απ' την τράπεζα που δούλευε, το ποσό των 33,5 δισ. δραχμών. Εδώ το πόθεν έσχες από πλευράς κράτους πήγε περίπατο, μιας και το γεγονός κατάθεσης 13 δισ. δραχμών των ΔΕΚΟ στην τράπεζα του είναι αποδεικτικό της πολιτικής και ηθικής αισχρότητας του τότε κυβερνώντος κόμματος. Το οποίο κόμμα είχε βρει στο πρόσωπό του έναν τεράστιο και ισχυρό υποστηρικτή(ρόλο που έχουν αναλάβει άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης σήμερα), αφού ήταν εκδοτικός κολοσσός. Μάλιστα, η σαθρότητα του συγκεκριμένου κόμματος είχε φτάσει ως τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος δωροδοκούνταν με τα περιβόητα pampers με τα κρυμμένα χρήματα. 'Ολη αυτή η στήριξη είχε σαν αντάλλαγμα την πολιτική κάλυψη του "μεγαλοαπατεώνα"(ετσι αυτοχαρακτηρίστηκε ο ίδιος αργότερα). Συν τοις άλλοις, ο Κοσκωτάς με τις προνομιούχες ρυθμίσεις που παρείχε στους πελάτες του, κατάφερε να γιγαντώσει την τράπεζα έχοντας συνολικά καταθέσεις ύψους 76,5 δισ. δραχμών.

Οι υπόλοιποι εκδοτικοί οίκοι βλέποντας αυτά, ένιωθαν απειλή από τον "μεγαλοαπατεώνα" και άρχισαν να κινούν το θέμα, για το παρελθόν του και πως βρήκε τα χρήματα(είχαν προηγηθεί πλαστογραφήσεις και φοροαδικήματα στις ΗΠΑ). Ως συνέπεια, ο εισαγγελέας διέταξε έλεγχο και άρση τραπεζικού απορρήτου αλλά ο τότε υπουργός δικαιοσύνης άφησε προνομιακά περιθώρια στον υπό εξέταση Κοσκωτά με τροπολογία που είχε φέρει στη Βουλή. Αργότερα αποδείχθηκε πως το αντάλλαγμα για αυτόν το νόμο ήταν 2 εκατ. δολάρια σε ελβετική τράπεζα για τον τότε υπουργό δικαιοσύνης(όπως κι εσείς φαντάζομαι, έτσι κι εγώ σοκάρομαι όταν μαθαίνω πως γίνονται χρηματισμοί πολιτικών).

Μέσα λοιπόν σε όλη αυτήν τη βαβούρα, προκηρύσσονται εκλογές το 1989, όπου η νέα δημοκρατία βγαίνει πρώτο αλλά όχι αυτοδύναμο κόμμα. Έτσι, για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες κάθαρσης, δημιουργείται κυβέρνηση συνεργασίας με το Συνασπισμό(ΚΚΕ-ΣΥΝ). Τελικά αποφασίστηκε η παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο των Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργου Πέτσου, Δημήτρη Τσοβόλα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Μένιου Κουτσογιώργα, για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών(σας παραπέμπω σε μια εκπομπή του Βαξεβάνη για το συγκεκριμένο νόμο). Ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσον αφορά την παραπομπή του πρωθυπουργού δήλωσε «οι πρωθυπουργοί δεν πάνε φυλακή, αλλά σπίτια τους». Προσωπικά δεν περίμενα τίποτα παραπάνω από έναν άνθρωπο, που εξαιτίας του, η δεκαετία του 60 είχε γεμίσει  από σκάνδαλα(ακόμα και για συνεργασία με τους ναζί στην κατοχή). Πάντως αν ποτέ με δικάσουν για κάτι, θα πάω στο δικαστήριο και θα τους πω «οι φοιτητές του μαθηματικού δεν πάνε φυλακή, αλλά σπίτια τους». Αφού μπόρεσε ο Παπανδρέου, γιατί όχι κι εγώ;

Ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Ο τότε πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραστεί στις ακροάσεις, αφού έκανε λόγο για προσπάθεια πολιτικής εξόντωσης του κόμματος του(οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται στην εποχή σαν «βρώμικο 89'». Τα σχόλια δικά σας.. Προσωπικά το θεωρώ απόδειξη πολιτικής ανηθικότητας, το σνομπάρισμα της δικαστικής εξουσίας από μέρους του πρωθυπουργού της χώρας, που υποτίθεται είναι προστάτης της νομιμότητας. Για το σκάνδαλο έγιναν 142 ακροάσεις και τελικά το Γενάρη του 92' βγαίνουν τα αποτελέσματα, όπου αθωώνονται όλοι(σοκάρομαι) με εξαίρεση τον Τσοβόλα και Πέτσο στους οποίους αποδίδεται ποινή φυλάκισης με αναστολή και εξαγοράσιμη. Βέβαια το 1994 συγκατατέθηκε απονομή χάριτος και άρση των συνεπειών της καταδίκης και των δύο. Στο μεταξύ είχαν ξεσπάσει και άλλα δύο σκάνδαλα, μικρότερης εμβέλειας για τα οποία κατηγορήθηκαν οι Ανδρέας Παπανδρέου για τηλεφωνικές υποκλοπές, και ο Νίκος Αθανασόπουλος για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού. Για το τελευταίο η ιστορία έχει ως εξής: η Ελλάδα εισήγαγε καλαμπόκι από την Γιουγκοσλαβία, το βάφτιζε ελληνικό για να το εξάγει και να εισπράξει ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Αυτό στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο 400 εκατομμύρια δραχμές, από πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια το 92', η Βουλή ανέστειλε την ποινική δίωξη στα συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτό ήταν λοιπόν το σκάνδαλο Κοσκωτά ή αν θέλετε «βρώμικο 89'» ή «κάθαρση» για τους υποστηρικτές ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας αντίστοιχα.


Διαβάστε εδώ τη Σκανδαλολογία Μέρος Α'- Βατοπέδι 
Διαβάστε εδώ τη Σκανδαλολογία Μέρος Β'- Ομόλογα-Ασφαλιστικά ταμεία


3 σχόλια:

 1. Επειδή πολλοί αναρωτήθηκαν, να συμπληρώσω πως για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τα υπόλοιπα συγκατηγορούμενα στελέχη του πασοκ, δε βρέθηκαν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία για την ποινική καταδίκη τους (σε μια ούτως ή άλλως δυσλειτουργική δικαιοσύνη). Επίσης, ο Μένιος Κουτσόγιωργας (θεωρούταν άνθρωπος-κλειδί για την υπόθεση) πέθανε κατά τη διάρκεια των ακροάσεων κι έτσι ουσιαστικά σήμανε το τέλος της υπόθεσης. Πολλοί συνομωσιολόγοι θα μπορούσαν να σκεφτούν πονηρά, αλλά εμείς δε θα το κάνουμε...

  Να διευκρινίσω τον όρο "μεγαλαπατεώνα". Ο Κοσκωτάς όταν ήταν σε άδεια από τις φυλακές που κρατούνταν, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις ήθελε να τον φωνάζουν <> για να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους!
  Να με συγχωρεί ο κ. Κοσκωτάς, αλλά μπροστά σε άλλους (ξέρετε εσείς ποιοι) δεν πιάνει μία.


  Επιπλέον, ο Κοσκωτάς κατά το πρώτο στάδιο της φυλάκισης του στην Αμερική έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό TIME στην οποία υποδείκνυε ως εμπλεκόμενους τον πρωθυπουργό της χώρας Α.Παπανδρέου, το συνεργάτη του πρωθυπουργού Γ.Λούβαρη καθώς και άλλα στελέχη του πασοκ.Ο Α.Παπανδρέου απάντησε με μηνύση κατά του περιοδικού και αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος19/4/11 18:07

  aki poly wraio to artho sou..kai afou loipon to 'exeis' to 8ema piase kati pio syxrono.as poume ypothesh keratea.endiaferei polu kosmo pistepse me.giwrgos aigio

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος9/3/12 17:12

  μπραβο για το αρθρο αυτο.σημερα ανακλυψα την σελιδα και την βρισκω ακραν ενδιαφερουσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή