30/3/11

Νέο κύμα μετανάστευσης

Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με μετρήσεις, τουλάχιστον 850.000 Έλληνες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε για να εργαστούν είτε για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. 'Ατομα και ανθρώπινο δυναμικό, που αποτελείται κυρίως από νέα παιδιά, με φιλοδοξίες και όραμα- κάτι που λείπει πολύ από την σύγχρονη Ελλάδα, και είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε χώρα.

Σε αυτό το πρόβλημα, έρχονται τα νέα εργασιακά μέτρα και η πολιτική λιτότητας. Η κλειστή αγορά εργασίας έχει γίνει μια άνιση μάχη που πάρα πολύ Έλληνες πολίτες, νέοι και όχι μόνο, βγαίνουν ηττημένοι αμαχητί. Άτομα που έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες, πολιτικές διασυνδέσεις και οτιδήποτε μέσο μπορεί να βαλει ο νους σας κερδίζουν μορφωμένους  ανθρώπους, πτυχιούχους και οικογενειάρχες που μένουν απογοητευμένοι μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Και έτσι, με λογική συνέπεια, και πάλι πολλοί Έλληνες να σκέφτονται να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς.

Η ελληνική διασπορά

Φως δεν φαίνεται στην άκρη του τούνελ, και ήδη σύμφωνα με τις ξένες πρεσβείες, κυρίως Αυστραλίας,  Καναδά, ΗΠΑ και Γερμανίας(όπου δηλαδή έχουμε συγγενείς) "έχει σημειωθεί αύξηση εκείνων που ζητούν πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές μετανάστευσης". Επιπρόσθετα,  η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας λίστας των κρατών με τη μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία στην ΕΕ(χιλιάδες βιογραφικά έχουν κατατεθεί). Με στοιχεία της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Μanpower, εννέα στους δέκα (87,7%) εργαζόμενους στην Ελλάδα έχουν σκεφτεί να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Μάλιστα, τέσσερις στους δέκα έχουν ήδη αλλάξει τόπο κατοικίας εντός συνόρων για λόγους εργασίας και από αυτούς περίπου το 30% επέλεξαν το εξωτερικό. 


Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει φυσικά και την ανάπτυξη της χώρας. Η διαρροή όλων αυτών των νέων, στερεί από τη χώρα ικανά παιδιά που θα μπορούσε να στηριχτεί η οικονομική ανάκαμψη. Για να μην αδικούμε όμως αυτά τα παιδιά,  η αδιαφορία της πολιτείας είναι που έχει οδηγήσει στην απαξίωση και τελικά στο διωγμό τους. Σίγουρα υπάρχει το δημοσιονομικό έλλειμμα που καθιστά δύσκολο το να κρατήσουμε τον δείκτη ανεργίας χαμηλά, αλλά είναι ντροπή να απαιτούν κατανόηση και να λένε πως πρέπει να σώσουμε την χώρα, όταν οι ίδιοι έχουν φέρει τη μιζέρια και τον διεθνή διασυρμό.

Κρίμα για την Ελλάδα- που μεγαλώσαμε όλοι να αγαπάμε. Κρίμα για τους αυτούς, που βοηθάνε την χώρα, πληρώνουν τους φόρους τους, κρίμα που αναγκάζονται να στραφούν αλλού. Σε μια άλλη χώρα που θα τους εκτιμήσει περισσότερο, που δε θα παίρνει πολλά και θα δίνει λίγα. Δυστυχώς πολιτικοί, διαφθορά και ικανότητα μόνο για την καταστροφή, λύγισαν ακόμα και τον πιο περήφανο Έλληνα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου