17/3/11

Ο Κόσμος των Ονείρων

Ποιος από εμάς δεν έχει αναρωτηθεί πώς δημιουργούνται τα όνειρα, γιατί τα βλέπουμε, τι σημαίνουν; Με αυτά τα ερωτήματα έχουν ασχοληθεί από καλοθελητές που σπεύδουν να δηλώσουν πως γνωρίζουν τις απαντήσεις μέχρι επιστήμονες και φιλόσοφοι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπερδεύονται στο μυαλό οι διάφορες εικόνες, σκέψεις, πληροφορίες και ήχοι δημιουργώντας ένα συνονθύλευμα, το όνειρο. Με λίγα λόγια επαληθεύουν τον Ηράκλειτο ο οποίος αναφέρει πως «ο κοιμισμένος ζει στον κόσμο των ονείρων, έναν κόσμο χαοτικό, χωρίς ειρμό και συνοχή, έναν κόσμο που με το ξύπνημα σβήνει και εξαφανίζεται». Επίσης η σύγχρονη επιστήμη υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος βρίσκεται σε διαδικασία αρχικοποίησης των πληροφοριών που έχουμε δεχτεί καθώς είμαστε σε εγρήγορση. Αν το σκεφτούμε λοιπόν τώρα λίγο πιο προσεκτικά κάπως δένουν όλα αυτά μεταξύ τους, αφού τόσες πολλές πληροφορίες που δέχεται συνειδητά ή ασυνείδητα ο εγκέφαλος φιλτράρονται μία προς μία με πλήρη απουσία της λογικής. Νομίζω πως είναι φυσικό επόμενο να έχει σαν αποτέλεσμα μία ακατανόητη «ταινία μικρού μήκους». Ακόμα κάτι αξιοπερίεργο είναι πως όλα τα όνειρα, είτε αυτά που μας αρέσουν και δεν θέλουμε να τελειώσουν είτε αυτά που μας φαίνονται σαν ατελείωτο μαρτύριο διαρκούν μόλις μερικά δευτερόλεπτα λίγο πριν ξυπνήσουμε. Το πιο τρελό όμως είναι η εικασία που αναφέρει ότι οι κόρες των ματιών ενώ κοιμόμαστε περιστρέφονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ίσως γι’ αυτό στα κινούμενα σχέδια όταν ο σκιτσογράφος θέλει να αναπαραστήσει έναν ήρωα υπνωτισμένο σχεδιάζει από έναν σαλίγκαρο στα μάτια του (σαλίγκαρο όπως αυτός στη σχετική εικόνα του άρθρου). Ξέρω πως δυσκολεύεστε να το πιστέψετε όπως κι εγώ, και πιο πολύ το αναφέρω αστειευόμενος.

Ελπίζω να σας βοήθησα να αποκτήσετε μια πιο ρεαλιστική άποψη για τα όνειρα και αυτό για να μην χάνετε κάποιοι άδικα χρόνο από τη ζωή σας με το να τα σκέφτεστε και να τα ερμηνεύετε γεμίζοντας το νου σας με προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες, ελπίδες και γενικότερα σκέψεις χωρίς κανένα απολύτως λογικό υπόβαθρο.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος22/3/11 21:21

    εγω ειδα ενα δοκιμαντερ για τα ονειρα που μιλουσαν καθηγητες.Τα ονειρα ειναι στο πισω μερος του μυαλου μας..και ειναι διαφορα πραματα. αληθινα-ψευτικα διαφορα τετοια..Αλλα οι καθηγητες ειπαν και οτι ονειρα εχουμε και οταν ειμαστε νορμαλ οταν εχουμε ξυπνησει απλα τοτε πανε στο πισω μερος του μυαλλου..και οταν κοιμομαστε ερχονται μπροστα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή