14/3/11

Βαθμολογήστε τον καθηγητή σας στο διαδίκτυο!
Ήρθε η στιγμή να αξιολογήσετε και εσείς τους καθηγητές σας! Το www.rateyourprofessor.gr προσφέρει τη δυνατότητα σε φοιτητές σε όλη την Ελλάδα να βαθμολογήσουν ή να κάνουν κριτική σε κάποιους από τους καθηγητές τους.

Το site δημιουργήθηκε από 3 φοιτητές, με στόχο να καλύψουν το κενό που υπάρχει στον τομέα της αξιολόγησης των καθηγητών. 'Ενα μεγάλο κενό που δυστυχώς υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και γενικότερα στο τομέα του δημοσίου.

Πέρα από πολλούς υποστηρικτές το πρωτότυπο αυτό site έχει και πολλούς "εχθρούς", λόγω της ανωνυμίας, πίσω από την οποία μπορεί να κρυφτεί κάποιος φοιτητή. Από τη μία η ανωνυμία ελευθερώνει τον μαθητή και τον βοηθάει να κάνει μια πιο ειλικρινή δημοσίευση, από την άλλη όμως κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει αυτόν που θα κάνει μια κακοπροαίρετη και ψευδή κριτική. Μπορεί για παράδειγμα να θέλει κάποιος φοιτητής να αμαυρώσει σκόπιμα την καριέρα ενός καθηγητή επειδή τον "έκοψε" στις εξετάσεις. Οι ενστάσεις αυτές είναι, σύμφωνα με πολλούς καθηγητές αλλά και φοιτητές, εύλογες. Μπορεί κάποια σχόλια να είναι άδικα ή και αναληθή, γι΄ αυτό και θα πρέπει να διαβάζονται με επιφύλαξη.

Πως ακριβώς λειτουργεί το site:
Ο φοιτητής μπορεί να εντοπίσει τον καθηγητή μέσα από μια απλή μηχανή αναζήτησης και να διαβάσει δημοσιεύσεις και βαθμολογήσεις συμφοιτητών του ή να κάνει κριτική ο ίδιος για τον τρόπο διδασκαλίας και την ικανότητα μεταδοτικότητας του. H τελική βαθμολογία, που μπορεί να κυμαίνεται από το ένα έως και το δέκα, είναι ο μέσος όρος των βαθμολογιών σε τρεις ερωτήσεις: α)πόσο κατανοητός είναι ο καθηγητής στα μαθήματα που παραδίδει(κατανόηση), β)πόσο πρόθυμος είναι ο καθηγητής να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν(βοήθεια) και γ)πόσο εφικτό είναι να περάσεις τα μαθήματά του(ευκολία).

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Στους τέσσερις μήνες που λειτουργεί η ιστοσελίδα οι αξιολογήσεις έχουν ξεπεράσει τις 56.000, ενώ περισσότεροι από 4.400 καθηγητές έχουν δεχθεί εύσημα ή έχουν υποστεί αρνητική κριτική. Τα σχόλια που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα περνούν από τον έλεγχο των δημιουργών του site. Οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί δεν έχουν καμία θέση στην αξιολόγηση, όπως και προσβλητικά σχόλια για την προσωπικότητα ή την εμφάνιση των καθηγητών.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος14/3/11 17:47

    Μπαίνω να κράξω λίγο τον Πεταλά και να αποθεώσω τον ημίθεο(για να μην το παρακάνουμε) Ράπτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή