20/2/11

Αισθάνονται τα ψάρια πόνο?Ένα ερώτημα που ακόμα και σήμερα προβληματίζει πολλούς. Το απαθές τους βλέμμα αλλά και η μηδενική τους ικανότητα για κάποιον μορφασμό ώστε να δείξουν κάποιο συναίσθημα έχει δημιουργήσει μια ίσως λανθασμένη εντύπωση σε πολλούς. Στην πραγματικότητα όμως ακόμα και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο σύμφωνο συμπέρασμα με αποτέλεσμα το ερώτημα να μένει αναπάντητο. Ισχυρά επιχειρήματα, μέσα από παρατηρήσεις και μελέτες υπάρχουν και από τις δύο πλευρές.

Ψαράδες από αρχαιοτάτων χρόνων δήλωναν και πίστευαν από προσωπική εμπειρία πως τα ψάρια δεν αισθάνονται πόνο και οι κινήσεις που κάνουν δεν είναι από πόνο αλλά ένστικτο για επιβίωση, ή απλά παλεύουν επειδή δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται.
Σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 2003, όπου με ένεση έβαλαν δηλητήριο μέλισσας στα χείλη πεστροφων παρατήρησαν πως οι τσιμπημένες πέστροφες έτριβαν τα χείλη τους στο ενυδρείο και έδειχναν ενοχλημένες. Η μελέτη ακόμα επιβεβαίωσε πως τα ψάρια έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν ερεθίσματα πόνου με το νευρικό τους σύστημα, αλλά είναι αρκετά αυτά τα ερεθίσματα για να μπορέσουν να καταλάβουν τον πόνο με την έννοια που την καταλαβαίνουμε εμείς; Με λίγα λόγια μπορεί να αντιδρούν στο πόνο, αλλά δεν μπορούν να  το επεξεργαστούν "πνευματικά" όπως o άνθρωπος, αναφέρει ο ζωολόγος και φυσιολόγος Dr James του Πανεπιστημίου της Wyoming το 2002.
Τα  τελευταία χρόνια όμως όλο και περισσότεροι ειδικοί έχουν λόγος να πιστεύουν πως τα ψάρια όχι μόνο έχουν την ικανότητα να αισθάνονται πόνο αλλά και πολλά άλλα αισθήματα. Ο Dr. Jonathan Balcombe, ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς ζώων, ο κτηνίατρος Lee Schrader, έρευνα του Queen's University Belfast που έδειξε ότι τα ψάρια βρίσκουν τρόπο να αποφεύγουν τον πόνο, ο Dr Michael Fox από τους πιο ειδικούς πάνω στο θέμα και πολλοί άλλοι τάσσονται σε αυτή τη πλευρά. 

Ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα;  
Tα τελευταία χρόνια οι ειδικοί κλίνουν όλο και περισσότερο στην άποψη πως τα ψάρια αισθάνονται κανονικά πόνο όπως ακριβώς και τα θηλαστικά
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου